škola
facebook
logo školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943
škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů
Aktuality Kontakt Informace o škole Historie školy Časopis Dvojka Soutěž PLUS Počítačové kurzy Projekty Mapa webu
Studijní webŠkolní poštaZměna obědůŠkola OnLine
Druhé číslo - 2006/2007
prosinec 2006

obálka




M.E.Z.E.K
M.E.Z.E.K

M.E.Z.E.K

Opět je tu náš -lehce- bulvární plátek, oblíbený M.E.Z.E.K. No řekněte, vydrželi byste bez přísunu pikantních informací, které se šeptem linou v této škole? Hm...

Kdo s kým chce (asi) trávit Vánoce...
Nelze si nepovšimnout vysokého zájmu, který trvá už od začátku roku, ze strany N.H.(5.A) o D.M.(9.B). "Vztah" N.H. s D.M. měl zcela tradiční průběh. N.H. po svém "poslovi", jak jej sama nazvala, předala milostný dopis, napěchovaný něhou a láskyplnými pojmenováními D.M. V několika dalších N.H. vyzvala D.M. k jeho vyjádření. Když N.H. zjistila, že její láska není opětována, změnila se láskyplná pojmenování ve vulgární. A to se opravdu nedělá! Ne ne ne, ty ty ty!

Stejný, ale narozdíl od N.H., krátkodobý cíl, měla K.M. (7.B). Tím cílem nebyl nikdo jiný než nám známý J.K. (9.B). Pokud si pamatujete, v minulém roce se v M.E.Z.ku psalo o neopětované lásce K.K. (9.B) právě tímto J.K. Informace také tvrdí, že J.K. má pouze poloviční přítelkyni. A tak zůstává rozum stát. Obě sličné slečny, ale vůbec nic se nedělo a neděje. Čím to tedy bude? Možná J.K., jak je všeobecně známo, je vysazen na Petry. Nebo kdo ví, možná má J.K. zálusk na takového P.L. (9.B). Nechme se překvapit.

Znáte L.J. (9.B) a K.K. (9.B), první registrovaný pár na škole? Tyto partnerky se zaregistrovaly dne 20.6.2006, povšimněte si magického data, které ale bylo náhodné(!). To znamená, že 20.12.2006 oslaví půlroční výročí registrace. Přijďte jim poblahopřát... Obě vzkazují: "Případné dary, květiny, či peněžní obnosy jsou vítány."


Loverboys
Loverboys Nedá se nic dělat, T.K(9.B) už bude muset pomalu uvolnit post školního loverboye mladším hochům. Dost bylo podlomených kolen, orosených čel a rozbušených srdcí (od T.K. samozřejmě, tohle nikdy neskončí)!
A tak jsme si obhlédli budoucí elitku.

Je to tak trochu shoda náhod, že právě bratranec T.K. by mohl být budoucím loverboyem. Konec konců je to přece jedna krev, takže proč ne. A je to M.S.(6.B).
Ze 6.B tu máme ještě jednoho kandidáta, M.R. Tito dva jsou rozdílné typy, tudíž budou oba žádaní. Každá si prostě vybere.
Poté jsme se zaměřili na 7.třídy. A našli jsme. Je tu pouze jeden potenciální a to D.B.(7.B). Ovšem máme pro něj radu: "Pokud chceš v budoucnu ohromovat srdce slečen, doporučujeme shodit pár kilo."
A nakonec v 8.B bychom s přivřenýma očima také někoho vytáhli, Š.K. Toho ale na rozdíl od M.R., který je z těch všech nejklasičtější a nejpravděpodobnější loverboy, nemůžeme moc favorizovat, protože povahově do škatulky s názvem "Loverboy" nepatří.
Mimochodem, chcete vidět odstupujícího loverboye v akci? Stojí to opravdu za to. Jukněte na jeho web - http://www.kuki-22.estranky.cz/ Má tam opravdu povedené fotky, na kterých si povšimněte hry všech svalů na jeho těle. A hlavně jeho velkého bazénu... Abychom vás trošku navnadili, vybíráme jednu jedinou z nich.


Z jiného soudku:
NEJ:
A Ježíšek vás taky vidí!

Pac a pusu,
Váš M.E.Z.E.K


MARMELÁDA nebo JAM?
MARMELÁDA nebo JAM?

Luc@net

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a jamem? Tak tuto otázku už si pokládáme hodně dlouho a neumíme si na ni odpovědět. A tak jsem se jednoho dne rozhodly dopátrat se správné odpovědi. Ptaly jsem se po všech známých, ale nakonec jsme došly k závěru, že... co člověk, to názor.

Dozvěděly jsem se například, že...
...marmeláda je, na rozdíl od jamu, z citrusových plodů
...jam je jen z výběrového ovoce
...je to stejné, jen marmeláda je česky, jam je přejaté
Řekly jsem si tedy, že ve škole si své znalosti jistě utříbíme, a tak jsme se vydaly ptát našich školních V.I.P. A podívejte se, co jsme se dozvěděly...

Paní ředitelka:
"No, pro mne, jako pro konzumenta, žádný. Vím, že v jednom jsou kousky ovoce a v druhým ne. Ale v kterým, to vám teda nepovím."

Pan učitel Škarvada:
"Žádnej. Ten rozdíl si udělala akorát Evropská unie."

Paní učitelka Kroupová s paní zástupkyní Mikeskovou:
"No, v jednom jsou kousky. Ty víš v jakém, Jano?"
"Já myslím, že asi v jamu."
"Asi jo. Já taky."

Pan školník se školnicemi a paní učitelkou Wernerovou se také shodli:
"V jamu jsou kousky a marmeláda je jako rozvařená."


A nakonec jsme se vydali do 4.A:
Martinka: (udivený pohled, chvíle ticha)
"Víš, co je jam?"
"Ne, ale marmeláda se maže na chleba."

Kamarádka Martinky:
"To bude určitě vědět Kuba, nebo taky Ondra,ten je taky chytrej."

No, takže nejčastěji objevený názor, tedy že jam je s kousky ovoce, má přinejmenším rozhodně něco do sebe. Našly jsme ho i v kuchařce... takže, že bychom se konečně dopátraly pravdy?

Marmeláda



Svačinka učitelů
Svačinka učitelů

Kikinka K., spoluautor Klára Jeníková, 9.B

svačinkaV 9:40 se pravidelně strhává vlna svačících žáků. Ale co učitelé? Napadlo vás někdy, co oni svačí? Nahlédly jsme do jejich kabinetů a sborovny, které skrývaly mnohá překvapení. Pokud jste si mysleli, že silný pan učitel Škarvada zvyšuje svoji sílu steakem, tak jste se docela spletli. No, přečtěte si sami...
Paní učitelka Wernerová ráda jí chleba se sýrem a téměř nepřetržitě celý den doplňuje 1 litrový hrnek s čajem.
Paní ředitelka Holcmanová kvůli sevřenému žaludku (vztekem na 9. B - matematika) svačí pouze ovoce. Zároveň ale chválíme, že si doplňuje vitamín C a že nás nechce opouštět v důsledku chřipkové epidemie, která se s přicházející zimou kvapem blíží.
Pí uč. Kroupová se nechává zlákat reklamou na tvaroh Milco s vlákninou. "Když vás honí mlsná..."
No ale pozor, paní učitelka Remešová pravděpodobně drží dietu. Její "spolukabineťák" nám totiž prozradil, že nic nejí. Byly jsme se tedy přesvědčit na vlastní oči, a co nevidíme? Pochutnávala si pouze na písemkách, čí byly, to už bohužel nevíme.
Se smutnou tváří nám prozradila, že svačí pouze hořké kafe, paní zástupkyně Mikesková. Někdy ovšem přikusuje mrkev, mají prý mrkvovou kancelář.
Pan učitel Škarvada opravdu nesteakuje, ale našli jsme ho s lehkým jablkovým řezem v ruce. Zřejmě si drží figuru. Jindy nakupuje svačinu u Hankovce.
Pí uč. Kejklíčková má netradiční pokrmy. Většinou zeleninové saláty a někdy dokonce i rybí salát.
Jitrnice a škvarkový chléb pravidelně vévodí u pí uč. Novotné (Daniely). Samozřejmě nechybí pivo.
Pan učitelíček Hradecký papinká každičký deníček jablíčka. Zřejmě pí uč. Hradecká pečuje o jeho vitalitku. ;)


Vánoční tradice...
Vánoční tradice...

Kikinka K., 9.B

Jak vzniká vánoční tradice... Našla jsem ji v jednom blogu. Je trošku morbidní, ale vy to vydržíte.
Santa Claus začínal mít pocit, že nestíhá. Čtyři jeho elfové byli nastydlí a tři, co zůstali zdraví, nestačili vyrábět hračky. Navíc paní Santa Clausová oznámila, že přijede na návštěvu maminka, což Santu ještě víc napružilo.
Zašel se tedy podívat do stáje, co dělají sobové, a zjistil, že tři sobice jsou březí a zrovna rodí, a dva sobi přeskočili plot a jsou bůhví kde. Další stres. Začal alespoň nakládat saně, jenže jedna lyžina praskla, pytel hraček spadnul a hračky se vysypaly. Naštvaný Santa se vrátil domů, aby si nalil sklenici sidru (=pivo) a do něho panáka rumu. Když ale otevřel spižírnu, zjistil, že jeden z elfů někam uklidil rum a není co pít.
Jak byl naštvaný, Santa upustil sklenici a ta se rozprskla po podlaze v kuchyni na tisíc kusů. Šel tedy pro smeták, ale ukázalo se, že myši ožraly jeho chlupatou část. V téhle chvíli u dveří zadrnčel zvonek. Vzteklý Santa šel otevřít. Na prahu stál malý andělíček s velkým vánočním stromečkem a vesele zvolal:"Šťastné a veselé, Santo! To je dneska hezky, že? Mám pro tebe krásný stromeček. Kam chceš, abych ho postavil?"
A tak vznikla hezká tradice figurky andělíčka napíchnutého na špičku vánočního stromečku.

tradice



Není Kravík jako Kravík...
Není Kravík jako Kravík...

Anet&Marťa

Vydali jsme se na průzkum po naší škole s cílem zjistit nejoblíbenější příchutě Kravíka. A jak to dopadlo?

Druh Holky Kluci
1. vanilkový 46% 16%
2. čokoládový 31% 42%
3. banánový 12% 21%
4. karamelový 8% 5%
5. jahodový 3% 16%
6. neochucený 0% 0%


A ať už si vyberete jakoukoliv příchuť, pijte mléko! Neboť nejen, že je zdravé, ale podpoříte tím i náš školní krámek... =)

Kravík



Anketa prvňáčků
Anketa prvňáčků

Hanka @ Julča, 8.B

  1. Jak vypadá Ježíšek?
  2. Co se ti nejvíc líbí o Vánocích?

Verunka Tupá
  1. Stejně jako Pán Bůh,(letmý pohled do stropu). No je v nebi. Takovej průzračnej a nosí dárky.
  2. Hrozně na dárky. Cukroví mám taky ráda.
Marie Kokošková
  1. Asi je průhlednej, vím, že má na hlavě svatozář, neviditelnej.
  2. Dárky, cukroví.
Dominik Kadlec
  1. S fousama (řekl velmi stydlivě, pohled do země, do okna) - hm...,v kabátu.
  2. Dárky (pronesl pohotově :))
Nikolka Kozderková
  1. Je velkej průhlednej s dlouhejma fousama a nosí bílej kabátek (s nadšením).
  2. Cukroví a dárky.



Čtenářský koutek
Čtenářský koutek

Aneta Trutnovská, 9.B

Dneska bych vám chtěla představit knížku se jménem Dnes vařím já. Není to jen kuchařka, kterou si ve spojitosti s jídlem většina z vás asi představí. Je to takový mnohostranný pomocník při vaření, zejména pro začátečníky. Najdete v ní hodně rad o tom, jak se chystá na stůl, který příbor je na co, jakou skleničku je vhodné použít třeba na ovocnou bowli, jak se u stolu chovat i spousta vychytávek při vaření. Seznámíte se i se všemi kuchyňskými pomocníky. Dozvíte se, jaká jídla se hodí na dětskou párty a jak si neudělat ostudu před náročnou návštěvou. Můžete po ní sáhnout i chcete-li se něco dozvědět o cizokrajných kuchyních a uvařit si něco z tamních pochoutek.
No a není lepší důkaz, nežli si něco přečíst:

Svačiny
Člověk by měl jíst několikrát denně, a nejlépe pravidelně. Kromě snídaně, oběda a večeře se do jídelníčku zařazují menší a lehčí pokrmy, které nebývají tak náročné na přípravu, ale zaplní žaludek mezi hlavními jídly. Moje děti - Lenka s Jakubem - chystají svačiny docela rády, jejich příprava nemusí být totiž složitá a navíc se dá uplatnit fantazie při jejich zdobení a vymýšlení.
Svačiny nemusí být veliké, mnohdy stačí chléb nebo pečivo "s něčím navrch", jak říká Lenka. A tak jsem společně s dětmi připravila recepty na jednoduché a přitom oblíbené pomazánky. K pečivu s pomazánkami můžeš přidat zeleninu, ovoce, posypat je čerstvými bylinkami, pažitkou, jak tě jen napadne.

...a jeden z nich vám sem napíši...

Sýrová pomazánka s ředkvičkami
Co budeš potřebovat:
100g másla nebo rostlinného tuku, 100g sýra imperiál nebo žervé, několik čerstvých nepálivých ředkviček, sůl

Máslo nebo tuk utři se sýrem do pěny. Omyj a očisti ředkvičky a nastrouhej je. Pak je přidej k sýru, popř. osol a maž na chléb.

Výbornou obměnou může být pomazánka z lučiny či tvarohu, přidat můžeš nejen strouhané ředkvičky, ale také najemno nakrájenou cibuli a rajče.

Dnes vařím já



Jahodové mufins
Jahodové mufins

Kikinka K., 9.B

jahoda Omrzelo vás tradiční cukroví, jako jsou rohlíčky, úlky, linecké, mušličky a já nevím co ještě? Zkuste doma navrhnout mufiny. Já je miluji. Určitě je znáte, lahodné nadýchané bochánky, které můžete udělat na tisíc způsobů. Nedávno jsem objevila tyto. Ačkoliv čerstvé jahody na Vánoce zřejmě neseženete, nechte si chutnat...

Ingredience:


Postup přípravy:
1.
Jahody omyjeme, očistíme a necháme na sítu okapat. Tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou a špetkou soli šleháme 5 minut do pěny. Postupně přidáme vejce. Mouku promícháme s maizenou a práškem do pečiva, prosijeme na vaječnou směs a krátce šleháme. Nakonec přidáme mléko a vymícháme hladké těsto.

2.
Formu na mufiny vyložíme papírovými formičkami, do nichž rovnoměrně rozdělíme připravené těsto. Doprostřed vtiskneme vždy po jedné jahodě. Mufiny potom pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 25 - 30 minut. Necháme je vychladnout.

TIP:
Pokud máte mufiny raději křupavější, můžete maizenu nahradit nastrouhaným kokosem, který na pánvi mírně orestujete.


Linecké košíčky
Linecké košíčky

Adéla Procházková, Dominika Limonová, 7.A

Potřebujeme:
4-5 lžic moučkového cukru, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 žloutek, 1/2 kostky másla, citrónovou kůru, tuk na vymazání formiček, ovoce na ozdobení

Na vanilkový krém:
2 hrnky mléka, 1 hrnek smetany ke šlehání, 2 lžíce želatiny, 1 a 1/2 balíčku pudinku s vanilkovou příchutí

Příprava košíčků:
Mouku promícháme s cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme změklé pokrájené máslo, žloutek a rychle vypracujeme těsto. Necháme je v chladničce nejméně 30 minut ztuhnout. Kousky těsta vtlačíme do tukem dobře vymazaných formiček, rozložíme je na plech a v předehřáté troubě upečeme do růžova. Ještě teplé koláčky vyklopíme. Vychladlé košíčky naplníme krémem a ozdobíme ovocem.

Příprava vanilkového krému:
Želatinu na 10 minut namočíme do studené vody, poté ji na mírném ohni rozpustíme. Pudinkový prášek smícháme s cukrem a rozmícháme v 1 hrnku mléka. Zbylé mléko přivedeme do varu, přilijeme mléko s rozmíchaným pudinkem, krátce povaříme a za občasného míchání necháme vychladnout. Do vychladlé, mírně tuhnoucí želatiny vmícháme ušlehanou smetanu a zašleháme do vychladlého pudinku.


Piškotová dobrota
Piškotová dobrota

Teď, když mají všichni hodně práce se sháněním dárků a předvánočním úklidem, překvap je vlastnoručně připravenou jednoduchou pochoutkou.

Piškotová dobrota
Co budeš potřebovat:
3 balíčky kulatých piškotů, 600g kysané smetany, 1 smetanu ke šlehání, kompotované nebo čerstvé ovoce - jahody, broskve, ananas, meruňky, moučkový cukr, podle chuti oříšky, kokos, čokoládu

Nejprve ušlehej šlehačku a vmíchej do ní kysanou smetanu a podle chuti cukr. Do dortové formy nebo také do mísy rozlož celofán nebo alobal a na něj (na dno formy) naskládej jeden piškot vedle druhého. Na piškoty dej vrstvu ovoce a šlehačkového krému, zase vrstvu piškotů a dále vrstvy pravidelně střídej. Poslední horní vrstvu musí tvořit piškoty. Můžeš je pokapat šťávou z kompotů a pak vše zatížit - stačí pokličkou, která je menší než mísa nebo forma. Nakonec nech dobrotu v chladničce nejlépe přes noc uležet. Hotový moučník (vlastně báječný nepečený dort) na každém talířku ozdob šlehačkou, strouhanými oříšky, kokosem nebo strouhanou čokoládou.

Dobrou chuť!!!


Pečení skřítci
Pečení skřítci

Rutka, 9.B

Někdo na Vánoce klepne kapra, někdo pojídá kuřátka, někdo bažantíky, někdo hrošíky a u nás doma se jedí skřítci. Ovšem to vůbec není jen tak. Příprava skřítků není nijak složitá, ale chytit je, to je opravdový kumšt. Každý z rodiny si musí chytit toho svého a vlastnoručně ho zbavit ponožek. Mně nejvíce chutnají skřítci s červenou čapkou, a tak se musím vydat do stodoly. Ve stodole se soustředím na svůj čich. Nejdříve chvíli nasávám a hledám fialové skřítčí vlny. Jakmile se mi v hlavě rozsvítí fialová kontrolka, střelhbitě vyrazím, popadnu skřítče za nohy a asi 5 minut s ním třesu. Mám totiž ráda pěkně provětrané maso. Potom běhám pět minut dokola a křičím: "Skřítku ven!" Přitom si musím dávat pozor, abych nevzbudila sousedy. Někteří nemají pro skřítčí obřady pochopení... O všechno ostatní se pak už stará maminka. Většinou je smažíme až dozlatova, ale letos plánujeme pěkně je podusit ve vlastní šťávě.

skřítek



Štědrý den a vánoční svátky ve světě
Štědrý den a vánoční svátky ve světě

Kikinka K., 9.B

Ve Velké Británii navštěvuje děti Fater Christmas, ale i Santa Claus, aby jim do červených punčoch přes noc nadělili dárky. Štědrovečernímu stolu kraluje nadívaný krocan a tradiční švestkový puding, na který má každá rodina vlastní recept. Vyrábí se dlouho před Vánocemi nejčastěji z oříšků, vajec, strouhanka, rumu, cukru, citronu švestek (je trvanlivý až 2 roky). Podává se s koňakem nebo punčem. Tradiční ozdobou je cesmína symbolizující trnovou korunu a červené bobulky Kristovu krev.
Francouzům naděluje, celý v bílém, Papa Noel. Dárky se rozdávají před večeří a pak rodina odchází na večeři do restaurace. Doma zůstávají pouze tam, kde je malé dítě nebo nemocný. Velmi bohatá tabule nabízí ústřice, hlemýždě, bílé klobásy, rybí polévku, krocana s kaštanovou nádivkou, sýry, zákusky, cukroví.
Ve všech skandinávských zemích jsou Vánoce směsicí křesťanských oslav narození Krista a pohanských slavností slunovratu. Ve Švédsku naděluje stařeček Jultomten, kterého doprovázejí skřítci. Na vánočním stole nesmí chybět ryby, hrášek, fazole se slaninou a sladký rýžový nákyp. Ačkoliv Finové prohlašují, že v malé vesničce za polárním kruhem poblíž Rovaniemi bydlí Santa Claus, dárky tu dětem naděluje Velký Ukko, rozvážný vousatý dědeček, se svou družinou mužíčků.
Německý Christikind nebo Weihnachtsmann je zpravidla rezavý, vousatý a má dlouhý plášť s kapucí. Němci si potrpí o Vánocích na ryby, a to nejen na kapra. Připravují lososa v rosolu, štiku, candáta, úhoře. Za své tradiční jídlo považují pečené vinné klobásy a speciální cukroví z mouky, vajec, cukru, anýzu a amonia, kterému se říká Springle. Nejtypičtějším pečivem je vánoční štola.
V Rusku jsou Vánoce pracovním dnem. V roce 1918 byly Vánoce zakázány a nahradila je Jolka a děda Mráz přijíždějící na saních plných dárků z daleké Čukotky a při jejich rozdávání mu pomáhá mladinká Sněhuročka. Jde o oslavu nového roku a bývá to oslava velkolepá.
Italské Vánoce jsou skromné, dokonce ani stromek a cukroví není podmínkou. Zato půlnoční mše ano. Štědrý večer se slaví jako narození Páně pouze setkáním s přáteli. Svátky začínají obědem na Boží hod po slavném papežově požehnání. Na svátečním stole je většinou jehně nebo krocan, jako dezert se podávají datle a fíky s různými náplněmi a panettone, což je obdoba naší vánočky.
Ve Spojených státech amerických se slaví velmi okázale, ale jenom jeden den, 25. prosince. Symbolem amerických Vánoc je obří stromek a krocan nadívaný kaštanovou nádivkou. Amerika dala Santa Klausovi podobu. Vymyslel ji Clement C. Moor z New Yorku. Ten v roce 1822 napsal báseň Návštěva sv. Nicholase, popisuje v ní pohádkového muže, který obdarovává lidi. O půl století později se tato báseň stala inspirací pro malíře Thomase Nasta, který Santa Clause namaloval. Jeho podoba mu už zůstala.
V Austrálii se slaví jako ve Velké Británii, pouze s tím rozdílem, že o Vánocích zde vrcholí léto. Svátky se slaví jako piknik pod širým nebem. Australané si potrpí na gratulace, chlubí se jimi a soupeří mezi sebou o nejoriginálnější přání. V Austrálii se setkáme s kuchyněmi z celého světa. Kdybychom pátrali po prapůvodních receptech, dostali bychom se k medovému mravenci, žábě pečené v popelu a stejně upravenému hadovi. Také se připravuje pštros nebo ježura.


Vegetarián
Vegetarián

Kristýna Langová, 9.B

Byl jednou jeden vegetarián,
žaludek řval mu jak pavián.
Samá zelenina, ovoce,
tomu není pomoce.

Jednoho dne však na kole jel,
dobrý pocit z toho měl.
Příjemné se však zatratí,
jakmile mouchu ochutí.

Od toho slunečného dne,
zelenina mu ovadne.
Steaky a slaninku jen jí,
láska ho k nim pojí.

A tak vy, nekrmte se zeleninou,
není nad chleba se slaninou!

vegetarián



Sedm statečných
Sedm statečných

Kikinka & Luciška

Sedm statečných učitelů se rozhodlo odpovědět na naše vánoční otázky

  1. Kolik sníte cukroví?
  2. Jaký je Váš nejoblíbenější druh cukroví?
  3. Přinese Vám Ježíšek nějaké dárky?
  4. Máte nějaké novoroční předsevzetí? (NEBO BUDETE MÍT?)
  5. Čím si připíjíte na Silvestra:
    1. šampaňským
    2. mlékem
    3. něčím jiným (čím?)
  6. Jak si pochutnáváte na našich "písemkách"?

Marcela Hradecká
  1. Spousty (smích)
  2. Já bych řekla, že všechno v neomezeném množství (smích)
  3. Obávám se, že Ježíšek asi ne (smích)
  4. Nedávám si, ...
  5. Většinou šampaňským (smích)
  6. Ty jsou vždycky nesmírně lahodné a občas až moc okořeněné. Někdy vám je dávám řádně "sežrat" (smích)
Vladimír Hradecký
  1. Za jak dlouho? Za vánoční prázdniny? Hoooooodně!!! (smích)
  2. Linecké promazávané (zasněně)
  3. No, to bych musel být ještě hodně hodný...(přemýšlí)
  4. Asi ne
  5. Šampaňským
  6. Velmi, někdy z toho nemůžu spát (smích)
Květuše Kněžourková
  1. Velmi málo
  2. Pařížské rohlíčky (nadšeně)
  3. No, já jsem hodná, tak musí (smích)
  4. Už dávno si předsevzetí nedávám, protože jsem je nikdy nesplnila (výčitky?)
  5. Šampaňským (smích)
  6. No, skvělý zákusek, ale někdy mám chuť zakousnout autora! (smích)
Jana Mikesková
  1. Tak dva kousky, já mám radši maso! (smích)
  2. Tlapky (ksichtík)
  3. Byla jsem hodná, přinese (smích)
  4. Já si nedávám, neplním (smích)
  5. Šampaňským (smích)
  6. Mám písemky ráda,... stejně jako vy (smích)
Šárka Remešová
  1. To máte blbé otázky,...akorát (smích)
  2. Linecké (přesvědčeně)
  3. Snad jo (smích)
  4. Ne
  5. Šampaňské (smích)
  6. Někdy s chutí (smích)
Danuše Záběhlická
  1. Hodně - cukroví a všelijaké sladkosti, to mám moc ráda (smích)
  2. Plněné bábovičky oříšky (nadšeně)
  3. To nevím (smích)
  4. Ne
  5. Šampaňským
  6. Jak kdy,... (smích)
Gabriela Dvořáková
  1. Myslím, že hodně (smích)
  2. Vanilkové rohlíčky (zasněně)
  3. Přinese (přesvědčeně)
  4. Zásadně ne, protože je nedodržím (smích)
  5. Většinou šampaňským, záleží na tom, kde jsem
  6. Jak kdy, někdy mi chutnají, někdy ne (smích)


Sedm statečných



Vtipyyy!!!!
Vtipyyy!!!!

TEST - "Poznej sám sebe"
1. Jsi hezký?
ano - 1 bod
ne - 0 bodů
     
2. Jsi chytrý?
ano - 1 bod
ne - 0 bodů

vyhodnocení až úúúplně na konci


Poznámka v deníku miliardáře:
Příště, až ti manželka řekne:
"Kup čínu" Znamená to jídlo!


"Jakým způsobem si přejete ta vejce servírovat?" táže se číšník hosta.
"Má to nějaký vliv na cenu?"
"Nemá," odpoví číšník.
"Fajn, tak mi je přineste na bifteku!"


 Stupně zimy
+18°CObyvatelé Havaje si berou na noc dvě přikrývky.
+10°CObyvatelé helsinských činžáků vypínají topení a Rusové začínají pěstovat kytičky.
+2°CItalská auta nejdou nastartovat.
0°CDestilovaná voda zamrzá.
-1°CDech se stává viditelným. Rusové jedí zmrzlinu a popíjejí studené pivo.
-4°CPes se ti snaží nacpat do postele.
-8°CBezdomovci vlézají na noc do krabic.
-10°CFrancouzská auta přestávají startovat.
-12°CPolitikové začínají mluvit o bezdomovcích.
-15°CAmerická auta nejdou nastartovat.
-18°CHelsinští nájemníci zapínají topení. Obyvatelé Havaje už zmrzli.
-20°CDech se stává slyšitelným.
-21°CPokud vůbec dostaneš psa na vyvenčení ven, musíš ho potom ukopnout.
-22°CBezdomovci si berou dvě krabice přes sebe.
-24°CNěmecká auta nejdou nastartovat.
-27°CPes zkouší vlézt ti pod pyžamo.
-29°CŠvédské automobily přestávají startovat.
-32°CBezdomovci zmrzli a jsou v krabicích stohováni za městem.
-33°CŽádné normální auto nejde nastartovat, jenom ruské.
-38°CRusové si zapínají vrchní knoflíky u košile.
-43°CRuská auta nestartují už ani na vodku.
-50°CAuto se ti snaží nacpat do postele.
-60°CObyvatelé Helsinek zmrzli. Tuleni opouštějí Grónsko a stěhují se na jih.
-70°CZamrzlo peklo. Univerzita v Kuzněcku organizuje přespolní orientační závod na zahřátí.
-75°CSanta Klaus opouští polární kruh.
-120°CAlkohol zmrzl. Rusové jsou naštvaní.
-268°CHélium zkapalnělo.
-273,15°CAbsolutní nula. Ustává pohyb elementárních částic. Rus, žužlaje zmrzlou vodku, připouští, že je pořádná kosa.



Montéři
Tři montéři pracující na stavbě mrakodrapu se baví při svačině. První říká:"Šunka, šunka, šunka! Jediné, co mám pokaždé na svačinu, je šunkový sendvič. Už mi to leze krkem. Jestli zítra budu mít zase šunkový sendvič, tak skutečně půjdu a skočím tady z toho mrakodrapu." Druhý montér povídá:"Krůta, krůta, krůta. Jediné, co dostanu na svačinu, je vždycky krůtí sendvič. Už toho mám plné zuby. Ještě jeden krůtí sendvič, tak taky skočím a zabiju se!" Poslední montér se taky ozve:"Arašídové máslo, arašídové máslo, arašídové máslo. Nikdy nemám na svačinu něco jiného, než sendvič s arašídovým máslem. Ještě jednou a jdu do toho s vámi, chlapi, a taky skočím."
Druhý den zjistí první montér, že má na svačinu šunkový sendvič. Tak prostě skočí a zabije se. Druhý montér má krůtí sendvič. Rovněž skočí a zabije se. Poslední montér zjistí, že má sendvič s kakaovým máslem, tak skočí a zabije se také.
Po pohřbu naříkají pozůstalé manželky. Žena prvního montéra povídá:"Proč mi to jenom neřekl? Už bych mu nechystala šunkové sendviče." Žena druhého montéra říká:"Kdyby se jenom zmínil, už bych mu nechystala krůtí sendviče." Žena třetího montéra povídá:"Já tomu nerozumím. On si svačinu vždycky chystal sám."


Grilování
Grilování je jediný druh vaření jakého je opravdový muž schopen. Když muž prohlásí že bude grilovat následuje tento řetěz reakcí:
  1. Žena jde do obchodu a nakoupí všechno potřebné.
  2. Žena udělá salát, zeleninu a desert.
  3. Žena připraví maso, položí na tácek zároveň s potřebným náčiním, omáčkami a pak to přinese manželovi, který mezitím okukuje kolem grilu s pivem v ruce.
  4. Muž naklade maso na gril.
  5. Žena jde dovnitř, připraví talíře a příbory.
  6. Žena vyjde ven a řekne manželovi, že maso se pálí. On ji poděkuje a požádá, aby mu přinesla další pivo.
  7. Muž vyndá maso z grilu a podá to ženě.
  8. Žena naservíruje jídlo na talíře a přinese ke stolu.
  9. Po jídle žena uklidí stůl a umyje nádobí.
  10. Všichni pějí chválu na mužovo vaření a děkují mu za jeho snahu.
  11. Muž se zeptá ženy, jak se jí líbil její "den bez vaření", a když uvidí její naštvanou reakci, usoudí, že nic neudělá ženskou šťastnou.



Upozornění
Kvůli extrémnímu suchu na Floridě bylo vydáno následující varování:
Floridský úřad pro ochranu přírody radí turistům, lovcům a rybářům, aby dbali zvýšené opatrnosti a byli ve střehu před aligátory ve většině našich okresů.
Pro vyplašení aligátora je vhodné nosit na oděvu doplňky způsobující hluk např. malé zvonky.
Pro případ střetnutí s aligátorem je vhodné mít u sebe pepřový sprej.
Doporučuje se též sledovat některé stopy aligátorovy přítomnosti. Podle velikosti a množství trusu lze rozeznat velikost a stáří aligátora. Trus mladého aligátora je z menších kusů a obsahuje rybí kosti, případně ptačí peří. Trus dospělého aligátora je z větších kusů, často obsahuje malé zvonky a páchne po pepři.


Pravá rodina
Jeden doktor na stáži navštívil místo zvané honosné mentální institut a ptá se jednoho pacienta:
"Jak jste se sem dostal? Jaká je povaha vaší nemoci?"
"No, začalo to tím, že jsem se oženil. To jsem nikdy neměl dělat. Vzal jsem si totiž jednu vdovu, co měla dospělou dceru, která se tedy stala mojí nevlastní dcerou. Když přijel na návštěvu můj otec, tak se do ní zamilovala, pak se s ní oženil, takže moje nevlastní dcera teď byla mojí nevlastní matkou. Pak se mé ženě narodil syn, který byl samozřejmě taky tátův švagr, protože to byl bratr jeho manželky. No, jak jsem vám říkal, moje nevlastní dcera byla také mojí nevlastní matkou, takže její malý bratr byl teď i mým strýčkem. No, a z toho taky vyplývá, že moje žena, která je matkou mé nevlastní matky, je také mojí babičkou a já jsem tudíž její vnuk. Ale to není všechno. Protože mám za ženu nevlastní babičku, nejsem jen její manžel a vnuk, ale jsem také svůj dědeček.
Teď už chápete, proč jsem tady?"


VYHODNOCENÍ testu:
2 body: Jsi hezký a chytrý
1 bod: Jsi buď hezký, nebo chytrý
0 bodů: Jsi škaredý debil



Tak zase po roce,
máme tu Vánoce.
Vánoční nálada
všechny nás ovládá.
Chceme vám napsat jen pár řádků,
příjemné prožití vánočních svátků.
Cukroví, stromeček, šupinku pro štěstí,
a spoustu světýlek na našem náměstí.
Hodně dárků na Vánoce,
ať se daří v novém roce
2007!!



Redakční rada
Redakční rada

Na časopisu Dvojka se podíleli:

Šéfredaktor
Štěpán Lodinský
Zástupce šéfredaktora
Kristýna Kadlecová
Šéfgrafik
Vojtěch Rampír
Zástupce šéfgrafika
Martin Souček
Redaktoři
Aneta Trutnovská, Lucka Jirkovská, Martina Pechová, Kristýna Langová, Rutka, Tomáš Kukal, Jan Ulrych, Julie Cadoriny, Hana Šeborová, Táťána Činovcová, Monika Čechová, Barbora Macurová, Karolína Benešová, Michaela Staňková, Kristýna Mocová, Ondřej Kohout, Martik, Adéla Procházková, Dominika Limonová, Klára Jeníková, Linda Černíková
Odborní poradci
Mgr. Monika Coubalová, Mgr. Květa Kněžourková, Mgr. Vladimír Hradecký