10. říjen 2018

Ve středu 10. října se otevřely dveře naší školy pro účastníky již 9. ročníku ekologicko-přírodovědné soutěže „NENÍ ZVÍŘE JAKO ZVÍŘE“. Tříčlenná družstva žáků 4. a 5. tříd obsadila několik učeben a chodby, aby změřila síly na třech stanovištích (praktický laboratorní úkol, poznávačka a test znalostí). Konkurence nebyla malá. Sešlo se 18 týmů z 5 různých škol Kolína a okolí v celkovém počtu 54 žáků. O konečném pořadí rozhodoval opravdu každý půl bod a napětí panovalo až do poslední chvíle.
Po soutěži si žáci mohli oddechnout a netrpělivě očekávat výsledky v tvůrčí dílně, kde si každý mohl, pod vedením paní učitelky a žáků z vyšších ročníků, vytvořit broučka dle vlastní fantazie.
První místo si svými znalostmi přírody vybojoval tým Základní a Mateřské školy Krakovany ve složení Adéla Pecková, Štěpán Pospíchal a Marek Bezkočka, kteří získali 40 z 50 možných bodů. Druhé a třetí místo obsadila družstva Základní školy Kolín IV, Prokopa Velikého 633 Vojtěch Weininger, Vít Vašata a Lukáš Vrba, kteří o bod předehnali své spolužáky Lucii Hradeckou, Barboru Mašínovou a Viktorii Brožkovou. Čtvrté místo získal domácí tým ve složení Jakub Kozdera, David Hanka a Matyáš Holan. Páté místo získalo družstvo Základní školy Tuklaty (František Šuma, Zbyněk Ženíšek a Matyáš Kumžák).
Mezi nejzáludnější otázky ve znalostním testu patřily:
Rostliny dýchají … a) jen ve dne; b) jen v noci; c) ve dne i v noci
Bydlištěm tučňáka císařského je … a) tundra; b) Antarktida; c) arktická oblast u severního pólu
Larvám žab se říká … a) pulci; b) nymfy; c) jikry
Samice bažanta se nazývá … a) koroptev; b) slepice c) bažantnice
Na kompasu jsou písmenka ukazující světové strany: a) N – jih, W – západ, E – východ, S – sever; b) N – západ, W – sever, S – jih, E – východ; c) E – východ, W – západ, N – sever, S – jih
Nakonec ale nikdo neodešel s prázdnou a to především díky Radě města Kolína, která na ceny do soutěže přispěla. Hodnotné ceny pro soutěžící na prvních pěti místech doplnily ceny pamětní pro všechny žáky.
Všem žákům i jejich doprovodu za účast děkujeme a vítězům gratulujeme.
Těšíme se na shledanou příští podzim, kdy proběhne jubilejní 10. ročník soutěže Není zvíře jako zvíře. 

Za tým organizátorů Mgr. Kateřina Slavíčková