13. říjen 2021

Třída IX. B dne 13. 11. 2021 navštívila Den otevřených dveří na SPŠ v Kutné Hoře. Hned na začátku jsme byli rozděleni do dvou skupin a s průvodcem jsme se vydali na prohlídku.

Ve třetím patře se nacházelo televizní studio s kamerami a počítači asi za 3 miliony korun, opravdu špička ledovce. Taktéž nás pan profesor informoval, že pracují na vybavení nové učebny.

Po chvíli chůze jsme dorazili do velké haly, v které byly v plném provozu 3D tiskárny. Ty zvládly vytisknout i automobil. Přímo za rohem byla učebna, kde se studenti učili zapojovat bezpečnostní obvody s kamerami a poplašnými sirénami. Ve vedlejší místnosti zrovna testovali závodní vodíková auta vlastní výroby. Vodíková auta byla velice zajímavá z toho důvodu, že vydrží v činnosti až 90 minut.

V dalších dílnách studenti programovali aplikaci na ovládání žaluzií, topení, světel, a dokonce klimatizací, také zapojovali trubičky se stlačeným dusíkem. Pan profesor nám sdělil, že se tato metoda využívá ve farmaceutickém průmyslu a v dolech.

Všechno bylo velmi zajímavé a poučné. Někteří z nás se jistě rozhodnou na této škole studovat.

Kvetko Dávid, IX. B