16. říjen 2019

Ve středu 16. října se opět otevřely dveře naší školy pro účastníky v tomto roce jubilejního 10. ročníku ekologicko-přírodovědné soutěže „NENÍ ZVÍŘE JAKO ZVÍŘE“. Tříčlenná družstva žáků 4. a 5. tříd obsadila několik učeben a chodby, aby změřila síly na třech stanovištích (praktický laboratorní úkol, poznávačka a test znalostí). Konkurence nebyla malá. Sešlo se 17 týmů z 6 různých škol z Kolína a okolí, v celkovém počtu 51 žáků. O konečném pořadí rozhodoval opravdu každý půl bod a napětí panovalo až do poslední chvíle.
Po soutěži si žáci mohli oddechnout a netrpělivě očekávat výsledky v tvůrčí dílně, kde si pod vedením paní učitelky a žáků z vyšších ročníků vytvořili zvířátko z filcu a dalších materiálů.
První místo díky svým znalostem přírody vybojoval tým Základní školy a Mateřské školy Bečváry ve složení Matěj Masopust, Emília Šindelářová a Josef Lesák. Získali úžasných 43 z 50 možných bodů. Druhé místo obsadilo družstvo Základní a Mateřské školy Krakovany Linda Folprechtová, Lucie Vondráčková a Ema Maťašovičová, kteří o půl bodu předehnali tým Základní školy Tuklaty Matyáše Kumžáka, Františka Šuma a Zbyňka Ženíška. Čtvrté a páté místo patřilo týmům ze Základní školy Kolín IV., Prokopa Velikého 633 ve složení Marek Jebavý, Pavel Vavruška, David Kubelka a Anita Kačerová, Agáta Kačerová, Rozárie Prokopová.
Nakonec ale nikdo neodešel s prázdnou a to především díky Radě města Kolína, která na ceny do soutěže přispěla. Hodnotné ceny pro soutěžící na prvních pěti místech doplnily ceny upomínkové pro všechny žáky.
Všem žákům i jejich doprovodu za účast děkujeme a vítězům gratulujeme. Těšíme se nashledanou příští podzim, kdy proběhne 11. ročník soutěže Není zvíře jako zvíře.

Za tým organizátorů K. Slavíčková