14. listopad 2019

Ve čtvrtek 14. listopadu nás – 8. B i 8. A – vzaly paní učitelky Coubalová a Hradecká do továrny výroby automobilů značky Škoda v Mladé Boleslavi. Mohli jsme vidět nejrůznější postupy tvorby aut od úplného počátku až do konce. Nejdříve nám však průvodce rozdal zařízení se sluchátkem, abychom ho všichni dobře slyšeli a představil nám  začátky firmy v muzeu. Všechno začínalo u obyčejného bicyklu, poté motocyklu, až vytvořili auto, které známe dnes. Úplně všechno jsme si nemohli fotit z jistých ‚špionážních‘ důvodů. V továrně nám ukázali  různé profese a opravdu jich nebylo málo. Celá továrna je prý větší než Monako! Tudíž jsme pořád museli přejíždět autobusem do jiných částí továrny. Celou exkurzi jsme ukončili obědem v KFC. Výlet se nám líbil.

K. Líbalová, B. F. Novotná, E. Alexandrová a K. Kysilková , VIII. B

Automobilka Škoda je proslulá nejen v naší republice, ale i ve světě. Firma je hlavním podpůrným sloupem naší ekonomiky a největším českým vývozcem do zahraničí. Škodovky se prodávají v Evropě, Asii i za oceánem a celý koncept Volkswagen, pod který továrna patří, se jistě řadí mezi největší a nejúspěšnější holdingy na světě.  A tak jsme se i my vydali 14. listopadu 2019 poznat nejsilnější průmysl v naší zemi.
Díky první přednášce, která proběhla na elegantní recepci, jsme se dozvěděli, jak vůbec automobilka vznikla a jak pracuje i dnes. Ale to nejlepší nás teprve čekalo. Většina z nás nikdy v žádné továrně nebyla, a o to více nám vyrazil dech pohled na komplex obrovských továrních hal o rozloze celkem asi 2,2 km čtvereční. Těžko říci, zda jsme se víc divili gigantickému lisu plechových karoserií, či přesnosti a rychlosti pásové výrobní linky. V celé továrně vládl rámus, ale nebyla tam ani stopa chaosu, který často takový hluk doprovází. Naopak, líbil se nám jasně uspořádaný systém rozdělení jejich zaměstnanců, zvýrazněný barvami triček jednotlivých oddělení, závislý jen na bezchybnosti a dodržování pravidel ve firmě.
Jsme moc rádi, že jsme mohli na vlastní oči vidět Mladou Boleslav a pýchu ekonomiky naší země. Děkujeme paním učitelkám Coubalové a Hradecké za báječný výlet.

H. Čírtková a M. Havlíčková, 8.B