16. prosinec 2019

V pondělí 16. prosince proběhlo první vystoupení sboru I. a II. stupně v DDM Kolín. Vystupovali jsme pro mateřské školy z našeho okolí. Byla to pro nás zároveň i taková „generální zkouška“. Vyzkoušet je totiž třeba leccos. Zásadní je zvuková technika, rozestavění nástrojů, sólistů a vlastně i celého sboru. Zkrátka všechno, co děláte jen jednou za rok, ale musí to stoprocentně ladit. Nejprestižnější je pro nás vždy koncert středeční. Ten je věnován rodičům, příbuzným a přátelům. Oba sbory poté vystupují ještě dvakrát, a to v pátek, kdy hrají a zpívají publiku tvořeného I. stupněm, II. stupněm a vyučujícími.
I. stupeň letos poprvé vedla paní učitelka Martina Opová. Spolu s paními učitelkami Petrou Šafránkovou a Hanou Žaludovou připravovaly děti I. stupně několik měsíců. Z této společné energie vzešel sbor, který se představil s šesti koledami, např. známými Nesem vám noviny, Já bych rád k Betlému. Zařadili ovšem i méně známé písně Padá sníh či Zítra stromek zazáří. Zapojili se i hudebníci, kteří doprovodili sbor na klavír (Nela Charvátová), trubku (Jakub Roztočil) a violoncello (Jan Vaníček).
Novinkou pro letošek bylo společné vystoupení obou stupňů. U písně Vánoční modlitbička spojil síly I. stupeň s žákyněmi 8. a 9. ročníku. Uvidíme, třeba se z tohoto počinu stane příjemná tradice.
Poté již patřilo pódium žákům z druhého stupně. My se tradičním koledám spíše vyhýbáme, vždy vybíráme spíše vánoční písně či spirituály.
Letos mám obrovskou radost z velkého počtu hudebníků, kteří doplnili zpěv svých spolužáků. Jmenovitě violoncellisté Magdalena Jehličková a Šimon Arnet, kytaristé Matěj Adámek a Matěj Bacílek, baskytarista Jakub Zvolánek, cajónista Šimon Arnet, houslistky Rozálie Podveská, Svatava Podveská, Anežka Nováková a jejich „mentorka“ Tereza Dušková. Na klavír nás doprovodila Helena Čírtková.
Jak se vše povedlo, musí posoudit jiní, my jsme pyšní především na velký počet zapojených žáků. Taková práce nás nesmírně těší. A všem dětem moc děkujeme za jejich výkony a odhodlání.
Za sebe bych ráda poděkovala všem podílejícím se kolegům, především tedy Martině Opové, Petře Šafránkové, Haně Žaludové a v neposlední řadě Miroslavu Zoubkovi.
Dále Ladislavě Novotné a našim skvělým zvukařům – panu učiteli Vladimíru Škarvadovi a Viktoru Šustrovi. Se vším, co bylo třeba, také dost pomáhal náš pan školník Jan Kubrycht.
To vše pod dozorem vstřícného a chápavého vedení. Díky i všem kolegům, kterým naše zkoušky mohly narušit výuku.
Krásný vánoční čas všem.

Mgr. Helena Kopřivová, učitelka