18. května 2022

V 8:00 jsme se posadili do autobusu a za chvíli jsme přijeli do Hvězdárny a planetária Hradec Králové. V planetáriu nám pan průvodce povídal o hvězdách a souhvězdích. Například o polárních hvězdách či o tom, že máme 88 souhvězdí. Také jsme se dozvěděli něco o černé díře. Po svačině jsme se koukali na Slunce přes velký dalekohled.

Po pozorování Slunce jsme se rozdělili do trojic. Dostali jsme pracovní listy s úkoly o planetách. Šli jsme po planetární stezce a cestou hledali cedule s informacemi. Každé planetě byla věnována jedna cedule. Kdo měl všechno správně, dostal jedničku z fyziky.

Cestou jsme viděli koně a krásné výhledy do přírody. Na konci dne jsme byli hodně unavení, ale bylo to skvělé!

Kateryna Shpanka, VII. A 

Ve středu se třídy VII. A a VII. B vypravily na fyzikální výlet do Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Ráno na nás v Jaselské ulici čekal autobus, který nás dopravil na místo. Po příjezdu jsme si šli prohlédnout areál a nasvačili se. Poté nám byl představen program, ve kterém nás představitelé planetária seznámili se souhvězdími v naší galaxii a v krátkém filmu jsme viděli, jak vznikl vesmír, Galaxie, planety, měsíce a spoustu dalšího. Plní energie a znalostí jsme se radostně vydali na naučnou stezku plnou úkolů, převážně o planetách naší soustavy. Někteří si za své znalosti zasloužili jedničku z fyziky do žákovské knížky.

Výlet se nám moc líbil. Doufáme, že něco podobného navštívíme i v budoucnu.

Alena Smrčková a Adam Kysilka, VII. B